Αφιέρωμα στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ ♑ Capricornus

19 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου

Από τον Κώστα Κονδύλη
Τηλ. 14990

Στοιχείο : Αέρας
Φύση : Αρσενική
Ιδιότητα : Σταθερή
Κυβερνήτης : Ουρανός
Συγκυβερνήτης : Κρόνος
Σε έξαρση : Πλούτωνας
Σε αδυναμία : Ήλιος
Σε πτώση : Ποσειδώνας

Πλανήτης Κυρίαρχος ανά δεκαήμερο – δεκανό : 
19/01-29/01 : Ουρανός
30/01-09/02 : Ερμής
10/02-18/02 : Αφροδίτη

Ο καθένας γνωρίζει ή περίπου γνωρίζει ορισμένα τετριμμένα, αναφορικά με τον Υδροχόο. Ο «επαναστάτης», ο «εκκεντρικός», ο «ασυμβίβαστος» και άλλα πολλά. Όλοι μας, όμως, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, τυχαίνει να γνωρίζουμε ορισμένους Υδροχόους. Και ξέρουμε, πως συνήθως δεν πρόκειται για έναν εκκολαπτόμενο «Τσε Γκεβάρα», ή «Λόρδο Βύρωνα» … Αν και μόνο ο δεύτερος είχε γεννηθεί με τον Ήλιο στο συγκεκριμένο Ζώδιο ….
Το κυρίαρχο στοιχείο, με το οποίο η Ζωτική Αρχή της Ηλιακής Ακτίνας προικίζει τον Οίκο του Ουρανού, είναι η Μυστικιστική ισορροπία. Η αρμονία ανάμεσα στο Φυσικό, το Συναισθηματικό και το Νοητικό Πεδίο της Ύπαρξης. Το Απολλώνιο Φως βρίσκεται σε «αδυναμία» στο Ζώδιο του Υδροχόου. Δίδεται, λοιπόν, η ευκαιρία στο πνεύμα ν’ αναπτυχθεί με ευχέρεια. Το συναίσθημα δεν μπορεί να υπερβεί τη λογική. Η Συμπαντική Αλήθεια, δια της οποίας η ατομικότητα υφίσταται ώστε να αναδειχθεί το «Όλον», είναι αυτονόητη εδώ.
Το κέντρο της Υδροχοϊκής Σοφίας είναι ο ανθρωπισμός. Ο ίδιος ο άνθρωπος τίθεται προ των ευθυνών του. Η Θεολογία και κάθε Σωτηριολογία εγκαταλείπεται. Το Γένος καλείται να εξερευνήσει τα μυστικά του Σύμπαντος. Μέσα από την επιστήμη και τη διαστημική περιπέτεια, θα γνωρίσει, πάνω απ’ όλα, τον ίδιο τον Εαυτό.
Η ενόραση, η τηλεπάθεια και ο αυτοέλεγχος, η χαμένη έκτη αίσθηση, αναπτύσσεται βαθμιαία. Και αυτό είναι φυσικό, καθώς ο Πλούτων εκπέμπει την ιδανική του Ενέργεια, στο χώρο αυτό.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η σύγχρονη ανακάλυψη του Πλανήτη Ουρανού από τους Αστρονόμους, συνέπεσε με τις σχεδόν ταυτόχρονες επαναστάσεις σε Γαλλία και Αμερική. Ακολούθησε, φυσικά, η δική μας. Το προηγούμενο πέρασμα του Πλανήτη από το Ζώδιο που κυβερνά, συνέπεσε με την έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αυτή ήταν και η μοναδική, μέχρι τώρα, προσπάθεια εδραίωσης μια Υδροχοϊκής Κοινωνίας στη Γη. Ένα μοντέλο που, καταληκτικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτυχημένο … Τα ιδανικά, επομένως, της Νέας Εποχής, δεν μπορούν από μόνα τους να φέρουν το ιδανικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Ίσως να συμβεί το αντίθετο, τελικά … Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της καταγεγραμμένης Ιστορίας, που ο άνθρωπος πρέπει να κερδίσει … Με κάθε θυσία ….
Η συμπεριφορά του Υδροχόου είναι ανατρεπτική ταυτόχρονα και αλτρουιστική καθώς στρέφει το ενδιαφέρον το στο σύνολο ακόμα και αν τα οφέλη του συνόλου είναι αντίθετα απ’ τα ατομικά του.
«Δεν με νοιάζει τι λένε για μένα». Μια κουβέντα που ακούμε από πολλά στόματα. Κάποτε τη λέμε και οι ίδιοι. Ελάχιστοι, όμως, άνθρωποι την εννοούν. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν, ή δέχονται ισχυρές επιρροές, από το Ζώδιο του Υδροχόου. Αυτή η αδιαφορία για τη γνώμη των άλλων και την ίδια την εικόνα που ο εαυτός προβάλλει, είναι η ουσία αυτού του Ζωδιακού Τύπου. Αποτελεί, εξ άλλου και την αιτία σκληρής κριτικής, εκ μέρους των άλλων. Ταυτόχρονα, εξηγεί τον αυθόρμητο θαυμασμό, όλων, προς τους Υδροχόους. Απόρροια της στάσης των, που συχνά θα θέλαμε να υιοθετήσουμε. Έστω και για λίγο ….
Αρκετά στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας τους οφείλονται στην Εξορία του Ήλιου στο Ζώδιό τους. Η ανάγκη για ελεύθερη έκφραση, γίνεται εδώ απαίτηση για απόλυτη ανεξαρτησία. Η Εσώτερη τάση για δημιουργικότητα, μεταμορφώνεται, εν δυνάμει, σε επαναστατικότητα και αντίδραση. Η έλλειψη του χαρίσματος της Ηγεσίας, οδηγεί στον αντικομφορμισμό και την εκκεντρικότητα.
Όσα και να γράψει, κανείς, αποδεικνύονται μάλλον ανεπαρκή και άστοχα. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητός ο τρόπος σκέψης και η νοοτροπία ενός Ουράνιου ατόμου. Διατηρεί, πάντοτε, μια οπτική συλλογική, μια οικουμενική αντίληψη των πραγμάτων, χωρίς να απορροφάται ποτέ από την Ομάδα. Επιθυμεί τη συνένωση, επιδιώκει την ομοιογένεια, λειτουργώντας – την ίδια στιγμή – χωριστικά. Είναι εγκεφαλικός, κυνηγά τη γνώση και την αλήθεια, ενώ κατά βάθος απομυθοποιεί και απορρίπτει. Αναζητά την επικοινωνία, μα την ίδια ώρα οργανώνει τη φυγή του, αντιδρώντας στους κανόνες και τις διαδικασίες. Ερωτοτροπεί με τη Μεταφυσική, μα το κρίσιμο λεπτό την αρνείται, καθώς τίποτα δεν ξεπερνά το πάθος του για ορθολογισμό και τεχνοκρατία. Πάντα πρώτος στις μειονοτικές διεκδικήσεις, τους συνδικαλιστικούς αγώνες, τα κοινωνικά ζητήματα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, των Θεσμών. Τι κι αν ο ίδιος δεν ανέχεται κανόνες σε προσωπικό επίπεδο ….
Λατρεύει την Τεχνολογία, την Κοσμολογία, την Αεροναυτική, το ταξίδι, την επιστήμη, την εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, συγχέει τη γνώση με την αρμονία, τη λογική με την ευτυχία. Και είναι επόμενο, μια και απαρνείται, επιμελώς, την ευαισθησία και τον συναισθηματισμό, καθώς στην σκέψη του οδηγούν σε εξαρτήσεις και εμπλοκές. Όμως, στ’ αλήθεια, μπορεί ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος και πλήρης, σ’ ένα μελλοντικό κόσμο με απεριόριστες ευκολίες και καθορισμένες δομές, όπου η ψυχοπνευματική του υπόσταση θα σύρεται να συγκριθεί με την τεχνητή νοημοσύνη ;
Το στοιχείο που θα μπορούσε να τους διαχωρίσει από τους συνανθρώπους τους, είναι οι αιφνιδιαστικές αλλαγές … Οι ανατρεπτικές διαφοροποιήσεις της πορείας τους, κάθε φορά που ο Κυβερνήτης Ουρανός ενεργοποιείται στο Ωροσκόπιό τους, είτε από Διέλευση, είτε από Πρόοδο ….
Η ζωή τους, λοιπόν, γίνεται κάθε τόσο «άνω-κάτω» … Αλλαγές και αναθεωρήσεις, συνειδητοποιήσεις και αλήθειες, που μόνο Υδροχοϊκά άτομα θα μπορούσαν να εσωτερικεύσουν, να αποδεχθούν, χωρίς βλαβερές συνέπειες στην ψυχολογία και την γενική ισορροπία τους.
Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα του ζωδίου, διαγράφουν μια πορεία προσήλωσης σε υψηλά ιδανικά, που υπερβαίνουν την προσωπικότητα. Όντας καλλιεργημένοι, τεχνοκρατικά και φιλοσοφικά, θα έλεγε κανείς πως δεν πιστεύουν σε παραδοσιακούς θεσμούς, όπως είναι ο Γάμος. Μπορεί συχνά να γίνονται ουτοπιστές απέναντι στον εαυτό τους, τίποτα, όμως, δεν μπορεί να τους παρασύρει στην υποκρισία. Όταν, για το δικό τους σκεπτικό, μια σχέση δεν δουλεύει, πρέπει απλά να φύγουν. Μια και δεν είναι ανεύθυνα άτομα, ( δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, με τον Κρόνο σε κυριαρχία στο Ζώδιό τους ), γνωρίζουν καλά πως δεν γίνεται να εγκαταλείπει, κανείς, με ευκολία μια οικογένεια. Μιλάμε, πιθανό, για το Ζωδιακό τύπο με την πολυπληθέστερη ομάδα εκ πεποιθήσεως εργένηδων … Γεγονός που γίνεται πιο φανερό ανάμεσα στις γυναίκες. Είναι οι μόνες που δεν «πεθαίνουν» να παντρευτούν ….
Η σχέση μαζί τους είναι κατά τεκμήριο δύσκολη. Η ενδιαφερόμενη (-ος ), πρέπει να αποφεύγει να τον πιέζει. Και ταυτόχρονα να μη του δημιουργεί την εντύπωση παγιωμένων υποχρεώσεων. Οι Υδροχόοι δεν παρασύρονται εύκολα από συναισθηματισμούς. Τα πάθη τους είναι πάντα πνευματικά-εγκεφαλικά και σπάνια υλιστικά … Ανεξάρτητα αν παίρνουν και σαρκική έκφραση, κάποτε. Δεν έχουν ταμπού, αν εξαιρέσετε την αμφισβήτηση της στάσης των απέναντι στη ζωή. Αναζητούν, όμως, πάντα μια λογική εξήγηση για όλα. Θα είναι απαραίτητο και απαράβατο να συζητάτε μαζί του για το κάθε τι.
Αν είστε του καναπέ …, ξεχάστε το. Η δική του Εστία είναι ο Κόσμος. Επιπρόσθετα, αντιπαθεί τους καθωσπρεπισμούς, την προσποιητή ευγένεια, την άχρηστη-μη λειτουργική πολυτέλεια. Δεν θα μπορείτε να μακιγιάρεστε όσο πολύ θα θέλατε μ’ έναν τέτοιο τύπο στο πλάι σας … Ούτε και να τριγυρίζετε σε κοσμικές εκδηλώσεις, με γούνες και ψηλά τακούνια.
Αν είστε από εκείνους που αντέχουν τις «ειδικές αποστολές», κανένα πρόβλημα. Θα γνωριστείτε μαζί του πολύ εύκολα. Δεν είναι καθόλου σνομπ, Ακόμα κι αν η σκούφια του κρατά από τζάκι. Βρείτε ένα ουσιαστικό θέμα για συζήτηση, σχετικό με την οικολογία ή τα ταξίδια κι αμέσως θα σας ανοιχτεί. Και πρώτα απ’ όλα, θα γίνετε φίλοι.
Είναι, τελικά, ο Υδροχόος ένας μοναχικός ταξιδιώτης ; Είναι, μήπως, ένας χαρισματικός τυχοδιώκτης ; Ένας ιδιόρρυθμος εφευρέτης ; Οι απαντήσεις δικές σας ….
Τηλεφωνήστε τώρα στο
PLANET PHONES 14990

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Κλήση 14990