Κύπρος - «Υπόθεση Μαγκνίτσκι»: Ξέπλυμα ρωσικής φορολογικής απάτης


Στις 22/12/2023 -ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ η Μαρία Μιχαήλου προεβλεψε για την Κύπρο πολιτικά μυστικά θα βγουν στη φόρα

Μια πολυπλόκαμη υπόθεση που «αγγίζει» την αυλή του Πούτιν και παραπέμπει στη διαμάχη του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανοβρετανό πολυεκατομμυριούχο Μπιλ Μπράουντερ - Πώς ενεπλάκη η Λευκωσία.
Η Κύπρος για ακόμα μία φορά γίνεται θέμα συζήτησης στα διεθνή ΜΜΕ, λόγω των «διευκολύνσεων» που πρόσφερε σε Ρώσους, είτε με την παραχώρηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων, είτε με την δυνατότητα ξεπλύματος χρήματος μέσω δικτύου εταιρειών κέλυφος (shell companies).

Αυτή τη φορά οι αποκαλύψεις αφορούν μια παλιά υπόθεση που σχετίζεται με την υπεξαίρεση $230.000.000 από φορολογική απάτη στη Ρωσία. Μέρος αυτών των χρημάτων είχε διοχετευθεί στην Κύπρο και φέρεται να ξεπλύθηκε μέσα από επενδύσεις σε ακίνητα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολλές πτυχές, οι οποίες αγγίζουν το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν, την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ το 2016, αλλά και τα πλοκάμια της Μόσχας στην Κύπρο, με επηρεασμό ακόμα και ανεξάρτητων θεσμών. Διεθνώς είναι γνωστή ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και έχει τις ρίζες της στην αντιπαράθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανοβρετανό πολυεκατομμυριούχο Μπιλ Μπράουντερ.
«Άγιος Γεώργιος», μεγάλη η χάρη του
Σύμφωνα με την έρευνα του OCCRP, το πολυτελές θέρετρο «Άγιος Γεώργιος» (Cap St. Georges) στο χωριό Πέγεια της Πάφου, έχει δημιουργηθεί μέσα από μια περίπλοκη επένδυση. Ως κατασκευαστής φέρεται η εταιρεία Korantina Homes, η οποία ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ιωάννου.

Κατά το δημοσίευμα η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο εταιρειών χωρίς διαφανή ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού είναι σχεδόν αδύνατο μέσα από τον λαβύρινθο των υπεράκτιων εταιρειών να εντοπιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Αυτό που διαπιστώνεται είναι πως κάποιοι από τους πρώτους επενδυτές, ιδιοκτήτες επαύλεων, είναι Ρώσοι, άμεσα συνδεδεμένοι με τη τεράστια φορολογική απάτη της «υπόθεσης Μαγκνίτσκι». Κατά τον OCCRP τα στοιχεία που δείχνουν προς αυτή τη κατεύθυνση είναι αυτά που διέρρευσαν από τα περιβόητα έγγραφα «Cyprus Confidential».

Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που μετείχε στη φορολογική απάτη στη Ρωσία, Ντμίτρι Κλούγιεβ, υπήρξε ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες πολυτελού έπαυλης στο Cap St Georges, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέτοχος επενδυτικής εταιρείας που έβαλε χρήματα για την δημιουργία του θερέτρου. Ο Κλούγιεβ έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές των ΗΠΑ ως μέλος ομάδας οργανωμένου εγκλήματος και εναντίον του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το 2014, στο πλαίσιο του «νόμου Μαγκνίτσκι». Ο Κλούγιεβ παρά τις αμερικανικές κυρώσεις διατήρησε την έπαυλη ως το 2019 και στη συνέχεια την μεταβίβασε σε άγνωστους ιδιοκτήτες μέσω πληρεξουσίου.

Επίσης, ο Ιγκόρ Σαριγιάν (Ρώσος αρμενικής καταγωγής), ο οποίος ήταν πρόεδρος μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας, φέρεται να έλεγχε και μια θυγατρική, στην οποία διοχετεύθηκαν πολλά εκατομμύρια δολάρια από άλλες εταιρείες που συνδέονται με τη φορολογική απάτη στη Ρωσία. Ο Σαριγιάν ήταν επίσης μέτοχος και ιδρυτής μια εταιρείας η οποία προσέλκυε επενδυτές στο Cap St Georges. Θυγατρική της θυγατρικής… ήταν ιδιοκτήτρια μέρους της γης στην οποία κατασκευάστηκε το έργο!


Τηλεφωνήστε τώρα στο
PLANET PHONES 14990

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Κλήση 14990